Search
TRAINING  
Biography

Over Achim Tolles!!

Ik geef les over sport, biologie en religie en daarnaast ben ik ook een calisthenics trainer. Ik begon ongeveer 7 jaar geleden met deze sport en begon toen vooral met de basics. I leerde mezelf wat skills aan en na een jaar of 2 leerde ik nog meer skills. Op dit moment geef ik de voorkeur aan een mix van basics en statics. Heel af en toe doe ik wel eens aan freestyle, maar echt niet veel, dat is meer een soort mix van statics en freestyle, haha.

Ik heb ook een YouTube channel, … , waar je onder andere tutorials kunt vinden en waar ik turners help om te beginnen met calisthenics en ze advies geef.

Wat maakt calisthenics zo’n mooie sport

Er zit zoveel creativiteit in deze sport, dus je kan echt creatief zijn. Daarnaast ook de efficiëntie; bijvoorbeeld het feit dat je een volledige fullbody work-out kunt doen. Deze 2 aspecten zijn mijn favorieten, maar daarnaast zijn er nog andere aspecten die ik echt mooi vind, zoals het feit dat je niks nodig hebt om de oefeningen te kunnen doen en dat je ze overal kunt doen.

Hoe toegankelijk is calisthenics

Het is toegankelijk voor iedereen, omdat je met de simpele basis oefeningen kunt beginnen. Dus als je nog niet zo gevorderd bent, dan kun je gemakkelijk beginnen met de makkelijkere varianten; zoals push-ups en dat soort dingen.

Calisthenics talent in Oostenrijk

Het talent is op dit moment aan het groeien. Het wordt professioneler en het niveau stijgt. Dus ik zou wel echt zeggen dat het groeiende is op dit moment. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een plenge, een paar jaar geleden kon niemand dat en nu, tijdens een meeting, kan iedereen dat wel.

Vergeleken met andere landen, als je kijkt naar Freestyle, staan we zeker niet op de top ranglijst, maar meer ergens in het midden. Maar als je kijkt naar de basics, dan hebben we zeker wel een aantal sterke atleten.

We hebben veel mensen in Oostenrijk, die hier niet oorspronkelijk vandaan komen en zij hebben een betere mentaliteit om te trainen. Oostenrijkers zijn vaak heel erg georganiseerd en met trainen is dat niet de beste eigenschap om te bezitten, omdat we daardoor vaak iets te voorzichtig zijn.

Waarom calisthenics

Ik vind dat je niet hoeft te kiezen, maar dat je gewoon moet doen wat je leuk vindt. Ik zeg altijd: het is beter om iets te doen dat je leuk vindt, dan iets te doen dat goed voor je is, maar dat je niet leuk vindt.

Ik zou het echt aanbevelen, omdat het heel erg leuk is en het wordt nooit saai. Je kan altijd nieuwe dingen uitproberen, dus daarom is het ook zo’n goede sport.

Calisthenics als Olympische sport

Ik zou zeggen dat het best een Olympische sport zou kunnen zijn, wanneer het een stuk professioneler zou zijn. Misschien zou je het een beetje kunnen vergelijken met de ringen en ik denk dat er bij die sport wat meer wetenschappelijk bekend is, dan bij calisthenics.

Maar de andere vraag die ik zou stellen is: willen we wel dat het een Olympische sport wordt? Omdat, op dit moment het grote voordeel van calisthenics, is dat je kunt doen wat je maar wilt en niet echt hoeft te concurreren. Misschien verdwijnt de creativiteit en de flexibiliteit wel, wanneer het een Olympische sport zou worden, omdat je een heel streng punten- en jureringssysteem nodig zou hebben. Dus dit zou een nadeel zijn, maar aan de andere kant zou het ook weer meer bekend worden, wat juist weer een voordeel is. Als ik degene was die zou mogen beslissen of het een Olympische sport zou worden of niet, dan zou ik toch nee zeggen.

Awards
 
TitleLocationYear
2nd - National ChampionshipBregenz, Austria2014
3rd - National ChampionshipBregenz, Austria2015
1st - National ChampionshipVienna, Austria2016
1st - National ChampionshipVienna, Austria2017
1st - Bodyweightday International Calisthenics ChampionshipVienna, Austria2017
Competitions
 
NameLocationYear
National ChampionshipBregenz, Austria2014
National Championship Bregenz, Austria2015
National ChampionshipVienna, Austria2016
Freestyle World ChampionshipMoscow, Russia2016
National ChampionshipVienna, Austria2017
World Championship Power & StrengthRiga, Latvia2017
Freestyle ChampionshipMoscow, Russia2017
World Championship Power & StrengthRiga, Latvia2018
Bodyweightday International calisthenics ChampionshipVienna, Austria2018
Open chat